banner.inc


Incursiune in lumea fizicii






Electromagnetism

In capitolul "Electromagnetism" sunt prezentate ecuatiile diferentiale ale electrodinamicii clasice care sunt cunoscute sub numele de sistemul de ecuatii a lui Maxwell.
Curentul de deplasare
Curentul electric se stabileste intr-un circuit inchis. Fie circuitul din figura
Curent de deplasare
Prin inchiderea intrerupatorului K in circuit se stabileste pentru un timp foarte scurt un curent electric indicat de galvanometru G, desi in circuit este conectat un condensator care intrerupe circuitul. Condensatorul intrerupe circuitul pentru ca este alcatuit din doua conductoare numite armaturi separate de un dielectric (izolator). Se realizeaza astfel un circuit care nu este inchis datorita condensatorului si totusi galvanometrul indica prezenta unui curent electric. Maxwell a aratat ca intre armaturile condensatorului curentul de conductie se continua cu un curent numit de catre el curent de deplasare. Spre deosebire de curentul de conductie, curentul de deplasare nu reprezinta un transport de purtatori de sarcina electrica. Curentul de deplasare creaza in spatiul din jurul lui un camp magnetic, ca si curentul de conductie, dar nu dezvolta caldura. Denumirea provine de la faptul ca dielectricul dintre armaturile condensatorului C se polarizeaza. Polarizarea consta in deplasarea si separarea sarcinilor pozitive fata de cele negative. In vid curentul de deplasare apare datorita variatiei vectorului intensitatii campului electric si nu este insotit de nici un fel de miscare a unor purtatori de sarcina.
Prima ecuatie a lui Maxwell
Fie un conductor liniar infinit strabatut de un curent electic de intensitate I. Acesta produce un camp magnetic situat in plan perpendicular pe directia curentului electric.
Curent de conductie
Sa calculam circulatia vectorului intensitatea campului magnetic de-a lungul unei linii de camp ce inconjoara conductorul liniar infinit, adica sa calculam integrala de linie a vectorului intensitatea campului magnetic de-a lungul liniei de camp inchisa (C).
legea.lui.Ampere
Relatia 1) ne arata ca circulatia vectorului intensitatea campului magnetic de-a lungul liniei de camp inchisa este egala cu intensitatea curentului electric ce strabate suprafata inchisa de linia de camp. Daca suprafata inchisa de linia de camp este strabatuta de intensitatile I1, I2...Ii atunci se obtine relatia 2). Relatia 2) arata ca intotdeauna campul magnetic este creat de curentul electric (purtatori de sarcina electrica in miscare). Campul magnetic nu are un caracter potential, ci un caracter solenoidal. Liniile de camp magnetic sunt intotdeauna curbe inchise. Daca circuitul are conectat si un condensator campul magnetic este creat de curentul de conductie si de curentul de deplasare[relatia 2)]. Expresia curentului de deplasare se afla: fie un condensator plan incarcat cu sarcina q si suprafata inchisa Σ prin care trece un flux electric. Prin elementul de suprafata dS trece fluxul elementar.
Teorema lui Gauss (Se integreaza intre 0 si 4π pentru ca unghiul solid are valori cuprinse intre 0 sr si 4π sr ).
unghiul.solid
b2

Web Directories


Orientare


electro
1. In jurul unui camp electric variabil in timp ia nastere un camp magnetic cu linii de camp inchise.
2. Unda electromagnetica.
3. In jurul unui camp magnetic variabil in timp ia nastere un camp electric cu linii de camp inchise.


logo
Bacalaureat fizica

Noutati
Sunt date solutiile la toate subiectele de fizica din anul 2014
Ex:
Mecanica 2014


Imagini
Imagini

Totul pentru stiintele naturii

Fizica   Biologie  Chimie

logo
Conatex pune la dispozitia laboratoarelor de fizica, chimie si biologie, o paleta de 4000 de produse, folosite pentru intuirea si intelegerea fenomenelor.

Retroproiector Este un aparat optic de proiectie care da o imagine reala, rasturnata si mai mare decat obiectul. Pentru ca imaginea proiectata pe ecran sa fie verticala, obiectul transparent (diapozitiv, film) se aseaza rasturnat si este iluminat prin transmisie. Este conceput pentru instalarea in institutii publice si de invatamant, in amfiteatre, muzee, sali de conferinte sau de expozitii.
Pentru a derula continutul in sus sau in jos tine mouse-ul (fara click) pe butonul corespunzator.

Jos gelbuton Sus gelbuton

placeholder

Inainte
circuite
sus

« Pagina anterioara

  Pagina urmatoare »



Postati:

Facebook widgets   Twitter widgets   linkedin